“Miredita, dobar dan!” kreativna rezidencija pod nazivom „Šta smo nasledili?“ održala se od 19. do 22. septembra u Beogradu

“Miredita, dobar dan!” kreativna rezidencija pod nazivom „Šta smo nasledili?“ održala se od 19. do 22. septembra u Beogradu

Od 19. do 22. septembra, Inicijativa mladih za ljudska prava, u partnerstvu sa organizacijom Integra NGO, Građanskim inicijativama i Human Rights Education Network, organizovala je rezidencijalnu radionicu pod nazivom „Šta smo nasledili?“ u Endžio Hab-u.

Ovaj jedinstven događaj okupio je mlade umetnike i umetnice, kao i radnike i radnice u kulturi iz Kosova i Srbije, pružajući platformu za istraživanje složenosti njihove zajedničke istorije i njenog uticaja na njihove umetničke prakse. Pod vođstvom stručnjaka Andreja Nosova, učesnici i učesnice su se uključili u kritičke diskusije usredsređene na složenu dinamiku odnosa između Kosova i Srbije.

Učesnici i učesnice imali su priliku da sudeluju u kreiranju multimedijalnog dela o kulturnoumetničkoj saradnji između Kosova i Srbije u vidu dokumentarnog filma, kao i da razviju sopstvene kolektivne i individualne projekte u vezi sa temom. Ovaj pristup za cilj je imao podsticanje kritičkog osrvta, kao i dublje razumevanje odnosa između Kosova i Srbije u vidu dijaloga kroz umetnost.

Pored radionice, učesnici i učesnice učestvovali su i u  “world café” diskusiji pod nazivom “Kultura kao ključ” u okviru koje su vođene kritičke rasprave o temama izgradnje mira, pomirenja i prevencije sukoba kroz umetnost. Diskusije je moderirao YIHR tim. 

Ovaj program ističe vitalnu ulogu kulturne razmene u promovisanju mira i pomirenja u regionu obeleženom istorijskim tenzijama.

Projekat finansira Evropksa unija.

No Comments

Post A Comment